Het onderstaande interview staat op Nationale beroepengids.nl

 

Waarom ben jij Tatoeëerder geworden?

Na enkele jaren van hobbymatig schilderen en tekenen heb ik gekozen mijn werk te maken van het creëren van kunst. Omdat ik gewend was om met mensen te werken in mijn toenmalige functie als ICT support specialist en altijd al erg geïnteresseerd ben geweest in tatoeages leek tatoeëren een logische stap. 
 

Welke opleiding heb je gevolgd om Tatoeëerder te worden?

Er bestaan op dit moment geen officiële opleidingen tot tatoeëerder. Ik heb een kort apprenticeship bij een gerenommeerde tattooshop in Amsterdam gevolgd waar ik de beginselen van het tatoeëren geleerd heb. Daarnaast heb ik mezelf het vak eigen gemaakt door me te verdiepen in alle aspecten van het vak.  Maar het meeste heb ik geleerd van de praktijk door veel te tatoeëren op kunsthuid, mijn eigen huid en moedige vrijwilligers voordat ik definitief de stap heb gezet om hier mijn werk van te maken. Via internet had ik daarnaast contact met ervaren tatoeëerders wereldwijd over problemen waar ik in het begin tegenaan liep.
 

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

Ik werk alleen op afspraak wat er voor zorgt dat ik een duidelijke planning kan maken. Om 9.00 uur begint de dag met de eerste klant. Dit is dan meestal een lange sessie tot 13.00 uur. Na de lunch werk ik vanaf 14.00 tot 18.00 uur aan de kleinere tatoeages. In de avonduren heb ik intakegesprekken en ontwerp ik toekomstige tatoeages.
 

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?

Goed kunnen luisteren, een flinke dosis humor hebben en empathisch zijn. Natuurlijk moet je uitstekend kunnen tekenen, geduld hebben en perfectionistisch zijn. Daarnaast beschik je over gevoel voor compositie, werk je secuur en kun je improviseren.

 

Wat is de grootste uitdaging in je werk?

Samen met de klant tot een ontwerp komen waar we beiden tevreden over zijn.
 

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?

Een tevreden klant! De blijdschap op het gezicht van de klant als ze voor het eerst in de spiegel de nieuwe tatoeage zien is goud waard.
 

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?

Een klant die zonder afmelding niet komt opdagen. Een zogenaamde “no show”. Omdat ik op afspraak werk, mis ik direct inkomsten. De plots overgebleven tijd vul ik meestal in met het ontwerpen van aankomende tatoeages. 
 

Wat zou je doen als je geen Tatoeëerder zou zijn?

Voorheen was ik werkzaam in de IT. Als ik de stap naar tatoeëerder niet had gemaakt was ik waarschijnlijk nog werkzaam als IT specialist.
 

Wat was je droombaan als kind?

Als kind droomde ik om astronaut te worden. Ik ben nu nog steeds enorm geïnteresseerd in ruimtemissies en astronomie. Met een sterrenkijker tuur ik af en toe de hemel af op zoek naar sterrenstelsels, nevels, sterrenhopen en natuurlijk de planeten van ons zonnestelsel. 
 

Hoe zie je de toekomst van een Tatoeëerder?

Met de komst van internet is het nu heel eenvoudig om het werk van verschillende tatoeëerders te vergelijken. Dit heeft er voor gezorgd dat een tatoeëerder meer dan ooit een echte kunstenaar moet zijn. De algehele kwaliteit stijgt hierdoor naar een steeds hoger niveau. De komst van tv programma’s over tatoeëren zorgt voor meer acceptatie in de maatschappij wat natuurlijk positief is. 
 

Welk advies zou jij mensen die Tatoeëerder willen worden geven?

Heb je tekentalent, ga tekenen! Kun je niet tekenen, ga het dan leren! Probeer een apprenticeship te krijgen bij een gerenommeerde tatoeëerder. Ga niet zelf hobbyen! Zonder een goede begeleiding kun je iemand voor het leven beschadigen.  


Over Len Koot en LJ*Ink.

Sinds begin 2016 is Len Koot eigenaar van zijn eigen tatoeëer studio genaamd LJ*Ink in Zoetermeer. 
Zoek je een uniek ontwerp, wil je advies over een tatoeage of heb je zelf een design? Persoonlijke aandacht en privacy zijn bij LJ*Ink de belangrijkste pijlers. Je kunt bij LJ*Ink terecht voor alle stijlen zowel in kleur als zwart/grijs. Naast tatoeages kun je bij LJ*Ink ook terecht voor portret tekeningen en schilderijen op maat. 


Over de website Nationale beroepengids.nl:

Vind ieder beroep op NationaleBeroepengids.nl! We hebben ruim 2500 beroepen gepubliceerd en je vindt heel veel informatie over ieder beroep zoals salaris, competenties, functieomschrijving en arbeidsvoorwaarden. Met deze informatie kunnen we je helpen een beroep te vinden dat bij jou past. Nu is het natuurlijk veel werk om al die beroepen door te lopen, daarom je kan ook gebruik maken van onze drie gratis beroepskeuzetesten. In vijf stappen krijg je een overzicht van beroepen die aansluiten bij je competenties, studieniveau, studierichting, gewenste organisatietype en persoonlijkheid. Daarnaast hebben we ook pagina’s waar je beroepen vindt uitgesplitst op salarisschaal, sector of bedrijfstak. Je vindt ook welke beroepen er bij jouw persoonlijkheid passen, of wat voor beroep past bij jouw competenties. NationaleBeroepengids.nl is de meest uitgebreide website over alles wat beroepen te maken heeft. Veel leesplezier!
 

Neem ook gelijk een kijkje op  http://tattoo.jouwbegin.nl